Årskrönika för 2014

Då var det åter igen dags att summera ännu ett år. 2014 går väl inte till historien vad gäller hög frekvens mellan mina blogginlägg men möjligen det mest händelserika ölåret för Helbergs Humle. Det som för några år sedan började som en blogg har nu utvecklats till ett mindre företag. Det förklarar varför jag nu för tiden inte hinner skriva så mycket här samtidigt som det finns otroligt många andra ölskribenter som gör det betydligt bättre och mer frekvent än vad jag gör.

Men för att förklara det hela tänkte jag summera det gångna året och berätta lite mer om det kommande. Givetvis kommer jag även att illustrera 2014 likt tidigare år med en hel del foton som har kommit att bli mitt signum.

Året inleddes på bästa möjliga sätt då jag äntligen fick avslöja min plan som jag haft i flera år och som faktiskt skulle bli verklighet. Länge hade jag velat arrangera en egen festival efter att ha arbetat på Sweden Rock Festival i drygt 10 år. Sagt och gjort. Det skulle bli verklighet i april!

Tidigare hade jag ju berättat att jag även skulle vara med och starta ett bryggeri (Trädskogens Bryggeri) och många var det nog som funderade hur jag skulle få ihop det med mitt liv i övrigt. Hur det gick får du läsa längre ner!

Februari var en bra månad. Jag fick möjlighet att avnjuta en flaska Westvleteren tillsammans med en vän och passade då även på att fotografera denna fantastiska pjäs. Ett foto som sedan delades och kommenterades världen över. Inte minst av Westvleteren själva på deras FB-sida.

_DSC1697

Kort därefter lyckades också fånga den välkända brett-jästen från Djurslöv på bild.

_DSC1673

Februari var också ett startskott för flertalet provningar som kom att hållas under 2014.

Jag drack även Ten Fidy Imperial Stout och det lär vara en av de bästa burköl jag någonsin druckit.

_DSC1864

I mars fick jag för första gången att besöka Linköping Beer Expo som har kommit att bli en favorit för många ölälskare och jag förstår varför. Ett mycket lärorikt besök eftersom jag visste vad som komma skulle.

_DSC2135

_DSC2214

_DSC2235

_DSC2184

I april släpptes nyheten om att Bockor Cuvee des Jacobins Rouge skulle släppas i ordinarie sortimentet. En fantastisk positiv nyhet.

_DSC2381

Lite senare i april åkte jag tillsammans med min vän Peter M. Eronson till SM i hembryggning som gick av stapeln i Linköping. En otroligt trevlig tillställning där kvalitén på öl var väldigt hög.
Jag var främst där i egenskap av fotograf till Peters kommande bok om hembryggning.

_DSC2633

_DSC2590

_DSC2643

_DSC2538

Sedan kom ju då den där dagen med stort D. Tillsammans med Kök 11 slog vi den 26 april upp portarna till Växjös första renodlade ölfestival. Det var med skräckblandad förtjusning då vi långt innan festivalen sålt slut på alla 400 biljetter. Vi hade lyckats få ihop ett starkt startfält med utställare bestående av: Brill & Co, Brygghus 19, Dugges Ale- & Porterbryggeri, Electric Nurse, Folkared 15, Galatea, Jönköpings Bryggeri, Klackabackens Bryggeri, South Plains Brewing, The Five Finest, Åre Bryggcompagni, Ängö Kvartersbryggeri, Beer & Beyond, Stensåkra Charkuteri & Deli och Återbrukshyttan.

Efter festivalen fick vi väldigt positiva omdömen av såväl gäster som utställare med tanke på att det var vårt första år. Det finns alltid saker man kan göra bättre och det tar vi med oss till 2015. För veckan efter årets festival bestämde vi oss för att även köra 2015.

Festivaler avlöste sig en efter en det här året. I maj tog jag tåget till Köpenhamn för att gå på ölfestivalernas festival. Copenhagen Beer Celebration. När vi väl kom in (efter 45 min kö) så var det otroligt trevligt även om tiden gick något fort.

_DSC3401

_DSC3422

_DSC3470

_DSC3385

Sedan var det ett lugnt ett tag eftersom jag i sedvanlig ordning sprang Göteborgsvarvet iklädd min gröna tröja med mottot: ”Ta steget till en bättre ölkultur”.

I juni fick jag chansen att få gå på en riktigt trevlig provning som Bishops i Växjö anordnade. Det var Björn Falkeström från Oppigårds som kom på besök och höll en riktigt trevlig provning.

_DSC3702

_DSC3766

Under sommaren påbörjade jag även en ölguide med fokus på staden där jag verkar, alltså i Växjö. Först ut var Hemma Hos Oss men tyvärr har det inte blivit fler delar. Men det kommer tids nog.

_DSC2966

17 Juli firade även Helbergs Humle fyra år som blogg och tanken är att det nästa kommer att bli något typ av event då det faktiskt är fem år sedan jag startade det här projektet.

Semestern var ju också den period då Systembolaget började berätta om sina nya regler och det kan väl knappast undgått någon öl-intresserad?

I augusti kunde jag återigen få berätta att jag skulle medverka med mina foton under Karlskrona Ölfestival. Denna gång skulle jag även hålla en kortare föreläsning där jag berättade om min resa från att fotografera öl till att faktiskt driva en festival och ett bryggeri.

Augusti var också månaden då Trädskogens Bryggeri har premiär för sitt första öl. Nästan ett år hade gått sedan vi startade vårt företag men det var en lång resa till att ha ett färdigt bryggeri. Men nu är vi igång för fullt och 2015 kommer definitivt bli vårt år!

_DSC7691

Love Child No3. Jag behöver nog inte säga mer än så. En fantastiskt god öl som jag gärna skulle vilja ha som standardöl i mitt kylskåp. Dessvärre går den ju loss på nästan 200 kronor men är trots det prisvärd.

_DSC9974

Karlskrona Ölfestival gick av stapeln i september och jag medverkade då som såväl utställare för Helbergs Humle men även genom att representera Trädskogens Bryggeri. För första gången serverades vår Sorbus Hallon som blev en riktig snackis under festivalen.

_DSC8420

_DSC8494

_DSC8459

_DSC8476

Oktober kom och jag drack ett fantastiskt gott öl. Samuel Smith Taddy Porter. Möjligen ett av de mest fylliga ölen jag druckit.

_DSC9235

Samtidigt denna månad kom även boken som Peter M. Eronson hade skrivit om hembryggning. Ölbryggarboken – Brygg ditt öl hemma där jag hade flertalet foton publicerade, med andra ord min allra första tryckta skrift med ölfoton.

_DSC9347

_DSC9349

Fokus har den senaste tiden legat på bryggeriet och festivalen men det finns även utöver det en vardag tillsammans med en familj bestående av fru och två barn som kommer i första hand.

Summa summarum så var 2014 för mig ett helt fantastiskt år där det hände mer än någonsin i mitt liv.

Frågan är då om 2015 kan överträffa 2014? Ja, jag tror faktiskt det.

Trädskogens Bryggeri kommer att börja buteljera och växa sakta men säkert, Växjö Ölfestival dubblerar och siktar på 800 besökare under två pass. Jag i egenskap av fotograf har fått förtroende att agera fotograf för två stora kända bryggerier i Sverige. Helbergs Humle firar 5 år. Resa till Belgien i mars/april.

Utöver detta så har jag minst ett spännande projekt till att dra igång. Om allt går som det ska kommer jag att kunna berätta mer i februari/mars.

Tack för att ni tog er tid att läsa!

Önskar alla ett riktigt gott nytt 2015!

Följ mig även gärna på Facebook där jag uppdaterar allt oftare.

Submit a comment

E-postadressen publiceras inte.